Black Friday 2023

Black Friday 2018

Numărătoarea inversă pentru ziua de Black Friday 2023 a început deja: notați-vă în calendar ziua de 10 noiembrie 2023.

Și ca în fiecare an fiecare dintre noi și-a făcut o listă cu produse favorite pentru care ne-am dori ca reducerea oferită de magazinele online să fie cât mai convingătoare. Dacă va fi așa sau nu rămâne de văzut chiar în ziua e Black Friday.

Black Friday 2023 – la ce să ne așteptăm de la această zi?

La ce să ne așteptăm de la ziua de Black Friday 2023? Răspunsul scurt este: la reduceri, la foarte multe reduceri și nu neapărat la cele mai mari reduceri. Știu, ultima parte a frazei anterioare sună descurajant dar poți avea surpriza că prețul unui produs la care visezi de un an de zile și sperai să ți-l permiți de Black Friday să nu aibă cel mai mic preț din an. Și așa ajungem la următorul sfat: cumpărați de Black Friday doar dacă aveți nevoie de acel produs, nu o faceți la modul compulsiv doar pentru simplu fapt că afișează o reducere sau apare ca fiind cu stoc limitat.

Probabil e greu să iei o decizie cu calm atunci de Black Friday de aceea este bine să ai o listă de cumpărături și să cumperi un anumit produs doar dacă consideri că plătești prețul corect. Tu ești singurul dacă este prețul corect sau prețul afișat pentru un anumit produs de Black Friday este prea mare pentru bugetul tău.

Mulți oameni au așteptări nerealiste legate de Black Friday:  se așteaptă la reduceri fabuloase la produse abia lansate pe piață, aceasta însemnând produse noi apărute în ultimele 6 – 12 luni. Nimic mai fals, poți prinde o reducere bună la Samsung Galaxy S22 dar nu te aștepta ca Samsung Galaxy S23 sau iPhone 15 să salveze prea mult bugetul pe care-l ai alocat pentru Black Friday.

Pot exista și excepții de la această regulă dar în acest caz vorbim de stocuri limitate de produse (câteva zeci de bucăți în cel mai bun caz) și probabil produse re-sigilate (au fost expuse în magazine sau au fost returnate de către cei care le-au comandat când și-au dat seama că nu-i ceea ce-și doresc).

Reduceri semnificative pot fi la produsele care prin natura lor sunt consumabile și prin natura lor se vând bine și în volume mari pe tot parcursul anului. Aici intră cărțile, cosmeticele, scutecele pentru copii, produse pentru curățenie, ș.a.m.d.

De asemenea reduceri bune de Black Friday pot fi la electronice și electrocasnice, nu neapărat la cele mai noi modele de gadgeturi ci la acele modele de electrocasnice pentru care depozitarea pentru câteva luni până la vânzare cu un preț de referință standard nu mai este atât de profitabilă. Merită urmărite cu atenție reducerile pentru anvelopele de vară pentru că omul gospodar își face iarna căruță și vara sanie.

Teoretic lumea se așteaptă ca de Black Friday să dea într-un fel sau altul, practic nu se prea poate întâmpla acest lucru Black Friday fiind un joc cu sumă nulă: nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă. Iar dacă vom fi dezamăgiți de reducerile oferite de comercianți în ziua de Black Friday aceasta se va întâmpla nu din cauza reducerilor mici ci din cauza așteptărilor noastre mult prea mari.

Tu ți-ai vinde de Black Friday timpul pe care-l petreci la job în următoarele 12 luni cu 90% reducere? În 99.99% din cazuri răspunsul va fi nu așadar haideți să avem așteptări realiste și să nu ne lăsăm luați de valul consumerismului. Vezi prețul unui produs de Black Friday? Ai neapărat nevoie de acel produs? Ignoră reducerea afișată și întreabă-te dacă prețul afișat e prețul corect pentru tine: dacă răspunsul este da, pune-l în coșul de cumpărături. Dacă nu reușești să finalizezi comanda nu fi trist, nu ai pierdut nimic: reducerile care urmează până de Crăciun s-ar putea să ți-l aducă la un preț mai bun decât acum de Black Friday.

eMAG Black Friday

10 noiembrie 2023 este ziua în care eMAG a decis să organizeze propriul eveniment de shopping numit Black Friday. Celelalte magazine online din România speră să culeagă și ele câteva firimituri de la masa bogatului eMAG și vor avea și ele un Black Friday.

Totuși eMAG va avea un singur Black Friday, într-o singură zi, spre deosebire de alte magazine online care vor avea un nou Black Friday și pe 24 noiembrie 2023.

Drept urmare cu lista de cumpărături pregătită faceți un tur de orizont prin magazinele preferate și decideți-vă pe cine pariați de Black Friday 2023. Eu personal mizez ca în fiecare an pe eMAG Black Friday dar nu ignor celelalte magazine pentru că am învățat să abordez situația cu calm și să nu mă arunc la primele oferte la care văd afișat procentul de reducere.

Happy Shopping de Black Friday 2023.