Black Friday România

Black Friday

Black Friday România: de când a început nebunia reducerilor în România?

Azi avem impresia că ziua cu cele mai multe reduceri din an – Black Friday – există în România de când lumea și pământul. Totuși în realitate istoria Black Friday România este mult mai recentă putând fi fi comparată cu vârsta unui copil care merge la școală.

Astfel într-o dimineață de vineri pe 25 noiembrie 2011 eMAG a anunțat cam pe nepus în masă conceptul de Black Friday care avea să devină ulterior cunoscut ca fiind ziua cu cele mai multe reduceri din an.

Ce a urmat în ziua acelui prim Black Friday eMAG a surprins pe toată lumea mai mult sau mai puțin plăcut în funcție de care parte a baricadei s-au aflat participanții la acest eveniment de shopping. eMAG pur și simplu nu a anticipat succesul acestei campanii de reduceri masive și serverele magazinului online au fost puse zeci de minute la pământ de numărul mare de vizitatori care doreau să prindă un produs la un preț imbatabil. Până la prânz stocurile au fost pur și simplu epuizate iar volumul de vânzări pentru primul Black Friday România organizat de eMAG a fost la nivelul vânzărilor corespunzătoare unei luni întregi.

Din cauza stocurilor limitate, în ciuda faptului că s-a încercat suplimentarea stocului pentru anumite categorii de produse, nu toată lumea a prins produsele dorite la reducere. În plus livrarea produselor către cumpărătorii primului Black Friday s-a întins până la o săptămână sau chiar mai mult.

În anii ce-au urmat tot mai multe magazine au adoptat conceptul de Black Friday și la fel cum a pățit eMAG în primul an, numărul mare de vizitatori care au accesat simultan site-urile acelor magazine online le-au cam îngenunchiat la propriu. Unele magazine și-au învățat lecția încercând ca viitorul să nu le mai ia pe nepregătite, însă din păcate încă mai sunt magazine care în fiecare an de Black Friday sunt luate pe nepregătite și nu pot face numărului mare de vizitatori care le accesează simultan.

Black Friday eMAG a crescut încet dar sigur de la an la an și nu doar că a rezolvat aproape toate problemele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului dar își respectă blazonul organizând campania reducerilor de Black Friday doar o singură zi din an. Spre deosebire de eMAG majoritatea magazinelor vor avea o a doua ediție Black Friday pe 26 noiembrie 2021, numită cel mai probabil Black Friday 2 sau American Black Friday. Și pentru că românii au devenit dependenți într-un mod greu de explicat de sintagma reduceri unele magazine organizează câte un Black Friday pentru fiecare anotimp.

După 10 ani de Black Friday entuziasmul cu care românii așteaptă ziua cu cele mai multe reduceri din an s-a mai temperat față de primii ani. Dar spectacolul reducerilor este ca un drog și deși mulți vor urmări spectacolul de pe margine, la fel de mulți vor fi ademeniți de procentul reducerilor oferite în ziua de Black Friday 2021.

Ca să ții trează atenția potențialilor cumpărători trebuie să vii și cu altceva decât reduceri care se pot oferi și în alte perioade ale anului. Caracteristic Black Friday, cel puțin în cazul eMAG, este numărul mare de produse care beneficiază de reduceri căci nu degeaba i se spune ziua cu cele multe reduceri din an.

eMAG a reușit an de an ca de Black Friday să vândă produse și servicii surpriză: mașini, lingouri de aur, combustibil, energie electrică… și multe alte chestii pe care nu le-ai crede vandabile online.

Nu știu ce surpriză ne pregătește eMAG în acest an dar sunt convins că Black Friday eMAG va fi cel mai reușit eveniment de shopping prin numărul mare de reduceri oferite.

Când este Black Friday România 2021? Black Friday 2021 va avea loc la eMAG în data de 12 noiembrie 2021.