Ce este Black Friday?

Black Friday

Ce este Black Friday? Americani-s de vină!

Legenda spune că Black Friday, adică vinerea neagră în traducere liberă, este ziua aceea din an de după Thanksgiving Day (ziua recunoștinței la prietenii noștri americani) zi în care magazinele din Statele Unite ale Americii dau startul sezonului de cumpărături pentru Crăciun.

Ziua Recunoștinței este zi nelucrătoare în SUA și cum nu românii au inventat weekend-ul prelungit, vinerea care urmează acestei zile este de asemenea zi liberă pentru o mare parte dintre angajați. Ca să nu le cadă greu curcanul la stomac oamenii ieșeau la cumpărături în a doua zi după Thanksgiving Day, vineri ce avea să devină cunoscută ca ziua de Black Friday.

Cum vinerea de după ziua recunoștinței coincide în SUA cu începerea sezonului de cumpărături pentru Crăciun încă din anul 1952, magazinele profitau de ocazie și ofereau reduceri destul de consistente pentru cadourile de Crăciun iar lumea dornică să prindă un produs la ofertă se cam călcau pe bătături cam la fel cum ne îmbulzim noi când sunt promoții la oale și tigăi la magazinele noastre de cartier.

Până la apariția internetului și a magazinelor online oamenii obișnuiau să meargă la cumpărături în magazine fizice, pentru unii fiind o plăcere mersul la cumpărături iar pentru alții fiind o corvoadă. Bănuiesc că știți despre ce vorbesc…

Ca să vândă cât mai mult sau ca să mulțumească cât mai mulți clienți magazinele au început să deschidă mai devreme de Black Friday. La început deschideau cu o oră sau cu două ore mai devreme față de programul obișnuit însă concurența le sufla puternic în ceafă deschizând magazinele din ce în ce mai devreme, de la an la an, și așa s-a ajuns în situația de a avea magazinele deschise în ziua de Black Friday chiar de la miezul nopții și până la ultimul client sau ultimul produs pe stoc.

Astfel s-a ajuns în situația de a se forma cozi destul de lungi în fața magazinelor înainte de deschiderea lor sau, și mai rău, au fost situații în care magazinele au fost pur și simplu jefuite înainte de deschidere sau devastate după deschidere de către numărul foarte mare de oameni care-și doreau un anume produs la un preț extrem de bun.

Pentru prima oară denumirea de Black Friday a fost folosită de poliția din Philadephia – SUA în 1966 pentru a descrie o stare de fapt nemaiîntâlnită până atunci: trafic îngreunat datorită numărului mare de mașini dar și a numărului mare de pietoni, jafuri în magazine, raioane întregi devastate în magazine, încăierări între cumpărătorii care-și doreau același produs și stocul nefiind suficient.

Totuși Black Friday a devenit popular în ultimii ani datorită internetului și a magazinelor online. Fără a mai fi nevoie să ieși din casă poți face turul magazinelor care au oferte de Black Friday din fața calculatorului sau stând comod în pat cu smartphone-ul, tableta sau laptopul. Scapi astfel de îmbulzeala din magazinele fizice și mai mult decât atât poți urmări și cumpăra produsele dorite doar cu câteva click-uri dacă prețurile din anumite magazine online sunt suficient de convingătoare.

Așadar când vorbim despre Black Friday vorbim despre reduceri, reduceri la cât mai multe produse, reduceri la cât mai multe magazine online și dacă se poate reduceri cât mai consistente.

Black Friday ca eveniment de shopping a fost introdus în România în 2011 de către eMAG și din acest motiv cumpărătorii urmăresc cu un interes deosebit Black Friday eMAG. Și ca în fiecare an din 2011 încoace Black Friday eMAG va fi unic în felul său prin volumul de vânzări și prin numărul de cumpărători sau vânători de reduceri.

Este bine știut că adevăratul Black Friday românesc este cel organizat de eMAG și majoritatea magazinelor online vor avea în aceeași zi reduceri semnificative la o vastă categorie de produse.

Black Friday 2021 va avea loc la eMAG în data de 12 noiembrie 2021.